Wat kom ik allemaal onderweg tegen en wat vooral niet?

Met het reizen op de fiets is het natuurlijk altijd leuk en spannend wat je allemaal tegenkomt. Dat zorgt ervoor dat iedere dag weer anders is. Tijdens mijn reis door Noorwegen zal ik diverse dingen tegenkomen zoals; het overweldigen mooie landschap met de toendra in het noorden, de eilanden van Lofoten, de ongelooflijk mooie fjorden waar Noorwegen zo bekend om staat, het afwisselende weer, de ontmoetingen met verschillende mensen en de verschillende soort wegen waar ik op zal fietsen.

Dit zijn de dingen waar ik erg naar uit kijk tijdens mijn reis. Ik ben erg benieuwd hoe ik het zal vinden als ik het daadwerkelijk mee maak. Dat is ook een reden waarom ik deze reis wil maken. Naast de mooie uitzichten zal ik ook minder mooie dingen meemaken zoals de vele tunnels waar ik doorheen moet en de pondjes die ik moet nemen tijdens mijn fietsreis.

In Noorwegen mag je met de fiets niet door alle tunnels heen. Gelukkig voor mij en nog meer ‘fietsfanaten’ heeft de Rijkswaterstaat van Noorwegen daar een goede beschrijving voor die gedownload kan worden. Zo kon ik mijn route hierop aanpassen. In totaal zijn er 57 tunnels die ik in mijn route zal tegen komen.  Deze tunnels hebben verschillende lengtes. Ik zal door korte tunnels van enkel honderd meter fietsen, maar ook tunnels van enkele kilometers lang.

Daarnaast is voor mijn routeplanning belangrijk welke pondjes/ferry’s er zijn en waar ze vandaan varen. Hierbij was het belangrijke om te onderzoeken wanneer de vaartijden zijn, zodat ik er zeker van ben dat ik aan de overkant kom. Hierdoor kwam ik erachter dat sommige pondjes maar drie keer per dag varen. Alles bij elkaar opgeteld zal ik 28 pondjes moeten nemen om mijn route te kunnen fietsen.Toch iets om rekening mee te houden als je 135 kilometer per dag wilt gaan fietsen.

Uiteraard speelt de temperatuur en de kans op een regelmatige regenbui mee als het gaat om het kiezen van je kleding en materiaal wat je mee wilt nemen. Zo zal het fietsen in de zomer met handschoenen aan wel even wennen zijn.

Het is daarnaast belangrijk om te kijken waar ik aan eten en drinken kan komen tijdens mijn reis. Omdat ik met het vliegtuig naar Noorwegen ga kan ik niet zoveel eten e.d. mee nemen. De dichtstbijzijnde supermarkt is in Honingsvåg, 30 kilometer van de Noordkaap vandaan. Hier zal ik de nodige zaken en eten/drinken moeten kopen voor een aantal dagen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden aangezien ik beperkte ruimte heb om alles mee te nemen.

Het overnachten doe ik in mijn tentje. In de Scandinavische landen hoef je niet perse te overnachten op een camping. Ze kennen daar namelijk het allermansrecht wat het mogelijk maakt om in het wild te mogen kamperen, zolang je je aan de regels houdt natuurlijk.