Welke route ga ik fietsen en welke kaarten heb ik hiervoor nodig?

Door mijn ervaring met fietsvakanties ben ik erachter gekomen dat ik het leuker vind om van een bepaalde plek naar huis te fietsen. Om die reden heb ik ervoor gekozen om van de Noordkaap naar huis te fietsen.

Vanaf de Noordkaap zijn er dan 2 mogelijkheden, namelijk:
– Via Noorwegen richting Bergen langs de kust de Euro Velo 1, ook wel “de Atlantische Kustroute” genoemd;
– Via Zweden.

Het blijkt dat Noorwegen een van de mooiste fietsroutes heeft van de wereld. Het was voor mij daardoor niet moeilijk om de keuze te maken om via Noorwegen naar huis te fietsen. De mooiste route in Noorwegen is de Rallarvegen fietsroute, van Voss naar Geilo. Deze route is 82 kilometer met uitzichten op hoge bergen, gletsjers, fjorden, enorme watervallen en wilde rivieren.

Het nemen van deze route betekent wel dat de route 1000 km meer is. Daarnaast heeft deze route veel meer bergen (hoogtemeter) dan de route door Zweden. Toch weerhoud het mij er niet van om de route door Noorwegen te fietsen. Hoe leuk is het dat ik op een van de mooiste fietsroutes in de wereld heb gefietst? Ik word daar erg enthousiast van! voor het uitstippelen van mijn route heb ik de kaarten: ‘Noorwegen langs de kust naar de Noordkaap’, ‘Norwegen Süd’ en ‘Norwegen Nord’ aangeschaft.

Dan de volgende keuze; Waar wil ik langs fietsen in Denemarken? Na enig onderzoek en het vergelijken van foto’s en ervaringen heb ik gekozen om een groot stuk in Denemarken te fietsen door Jutland. Ik heb hiervoor de kaart ‘Jutland fietsroute’ aangeschaft.

 

De volgende kaarten heb ik gebruikt voor het uitstippelen van mijn fietsroute:

Voor Noorwegen:

Deze route is zeer goed beschreven tot Bergen maar niet erg gedetailleerd.

Voor Denemarken:

Deze route gaat dwars door het noorden van Denemarken tot aan Emmen.

De route van de Noordkaap tot Denemarken heb ik zelf, uiteraard met hulp van de bovenstaande kaarten verder helemaal uitgewerkt zoals je ook in de routes per deel kan zien.